Dag 1, 31 December 2012

Idag gick vi upp klockan sju på morgonen för att göra oss iordning för vår första dag på volontärarbetet. Efter frukosten som bestod av nutella och rostat bröd, MUMS!!! Drog vi iväg med våran taxibil och egna chaufför till slumen. Vi kom till en plats som såg ut som ett krigsfält. Deras "hus" var som plockepin med några filtar som tak. Dom vi träffade tog av sitt så kallade tak för att ge oss något att sitta på, det kändes som vi tog deras hem. Efter att vi pratat och hälsat på alla mammor, pappor och barn gav vi barnen namnskyltar. Vi drog sedan igång med lekar. .
Vissa lekar var lugna medan andra var helt galna. Dom slog i princip ner varandra, men de lekte fortfarande på skoj. Vi blev lite förvånade om man säger så. Det var tydligen en vanlig lek som dom ofta lekte. Efter alla lekarna pratade vi om olika länder och målade deras flaggor. Det gick tyvärr ingen vidare då barnen ville måla lite hur som helst. Vi kan kalla det frihand om man säger så... Sveriges flagga kunde vara gul och blå men den kunde också ha flera andra färger och mönster. När vi var färdiga med dom olika länderna var det våran tur att dela ut tandborstar och tandkräm. Vi berättade för barnen hur viktig munhygienen är. Dom gillade inte doktorer eller tandläkare sen innan, så efter vår information tror vi att dom borstar järnet! Innan vi skulle åka tillbaka tog vi kort med alla barnen och spelade in små video snuttar.
. Eftersom Therese och Nadja inte fick plats i bilen tillbaka, beroende på att killarna som åkt moped till slumen åkte med i bilen hem, blev dom erbjudna att gå in närmare folket i slumen och se hur dom levde. Dom fick smaka på honung som männen i slumen bokstavligen jagat i djungeln. Det gjorde dom för att sälja och tjärna pengar. Nadja och Therese blev erbjudna att köpa, men vad skall man göra med en liter honung??! Efter att dom blivit bjudna på honung fick dom se hur dom lagade mat i sin eldstad och där var dom i fullt sjå med att showa med grönsaker i öronen och bröd i ansiktet. Dom trodde nog att dom var roliga.. Therese och Nadja uppskattade dock deras charm.
När vi alla väl var tillbaka i huset gick vi in och tvättade av oss, vilade, käkade och bestämde oss för att åka till en marknad i staden Mapusa. Vi ville köpa lite indiska kläder och kolla runt lite vad staden hade att erbjuda. Vi tog taxin in till stan och under turen guidade vår chaffis oss och stannade över allt när vi tog upp våra kameror. Han kunde tvärnita när bilar var bakom och kunde backa när bilar kom bakifrån. Sara skrek till när hon såg ett bamse-svin och då tvärnitade han och började backa på en trafikerad väg. Han gjorde allt för att Sara skulle få sin bild på svinet. Efter det vågade inte Nadja som satt fram i bilen ta upp sin kamera. Hon var livrädd att det skulle orsaka en trafikolycka. Vi alla kände att vi såg döden i vitögat. .. När vi väl kom fram till Mapusa kunde vi släppa klumpen i magen över att vi skulle dö. Vi kom till slut in till marknaden och där började shoppingen. Sara och Nadja blev helt plötsligt mästare på att pruta. Dom lyckades med allt även om dom fick de onda ögat av många. Vi köpte lite indiska kläder och väskor. Vi gick helt klart nöjda från marknaden.
Vi började dra oss tillbaka dit chaffisen hade släppt av oss. Men när vi inser att våra mobiler inte kan ringa inrikes samtal dog vi långsamt... Hur i hela friden skall vi ta oss hem? Det började bli mörkt och vi såg bara fler och fler militärer i området. Dom hade k-pistar och såg inte så värst vänliga ut. Men vi tog en chansning och gick och kollade om någon taxi chaffis kunde vår väg hem.. Det vår inte lyckat, vi fick inga glad besked. Vi fick gå till affären i närheten och chansa på att dom hade en telefon och där vände vår otur äntligen. Vi fick tag på en taxi som kunde vår väg hem. Det blev samma chaffis som vi hade på vägen dit, men vi var glada ändå. Vi väntade utanför affären i tjugo minuter, det gick ganska fort och under tiden fick vi en fin show med fyrverkerier. Det var ju trots allt nyårsafton. . När vi väl kom hem tog vi en låååång dusch och efter det satt vi och mös in det nya året med varm cola, chips och ostbågar. Det var ju vår första dag här så vi vågade inte riktigt gå ut själva efter alla varningar vi fått från vår så kallad "nya familj". Vi firade in det nya året ca: fem och en halv timma innan alla där hemma i Sverige firade. Vi hade haft en toppen dag och somnade med ett leende på läpparna.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0